Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Is jouw auto winterklaar? Het koude weer komt eraan!

De Sint is weer vertrokken en dat betekent dat de winter nu echt voor de deur staat. Elke avond wordt het kouder en donkerder. Binnen is dat gezellig, maar als je de weg op moet, kun je maar beter goed voorbereid zijn. Zorg er dus voor dat jouw auto helemaal winterklaar is en dat je voorbereid bent op pech in de kou. Vet de rubbers van je auto goed in, zorg voor winterbanden en leg een extra dekentje in de auto. Hieronder al onze tips voor een auto die klaar is voor de winter.

Antivries en ontdooier voor de auto

Het typische winter geluid: wanneer het buiten nog donker is en je de buurvrouw het ijs van haar auto hoort krabben. Dan weet je dat je zelf zo ook aan de slag kan met een krabber. Of met ruitontdooier. Deze kun je het beste binnen bewaren. Net zoals de slotontdooier, want als de sloten dichtgevroren zijn, heb je er weinig aan als de ontdooiers in de auto liggen. Je hebt ook antivries ruitenvloeistof. Dat is de ruitenvloeistof met de blauwe kleur. De roze variant heeft geen antivries en is voor in de zomer. En leg voor de zekerheid altijd een ijskrabber in de auto. Antivries kan opraken, een ijskrabber niet.

Wist je dat je ook ruitenwissers hebt met antivries erin? Als je je ruitenwissers weer moet vervangen, ga dan voor een setje met rubbers waar antivries in zit. In combinatie met de antivries ruitenvloeistof ben je ‘s ochtends zo klaar met de voor- en achterruit.

Smeer je auto goed in!

Wij mensen moeten ons goed insmeren in de zomer, je auto moet in de winter goed ingesmeerd worden. Smeer de rubbers in met wax. Dat voorkomt dat ze uitdrogen en barsten en daardoor je auto minder goed laten sluiten en isoleren. Hiervoor heb je speciale rubber sticks. Ook is het slim om de rest van je auto in de wax te zetten. Zeker de onderdelen waar sneeuw vanaf de weg opkomt. Zout werkt namelijk goed om de weg sneeuwvrij te maken, maar datzelfde zout is minder goed voor jouw auto. Smeer je auto daarom in met wax om hem te beschermen tegen het strooizout.

De handrem niet gebruiken in de winter

De handrem kun je in de winter beter niet gebruiken, want de kabels van de handrem kunnen vastvriezen. Laat je auto daarom in P staan of in de eerste versnelling. Heb je een auto met een elektrische handrem? Dan kan je hem wel op de handrem zetten, omdat de rem met stroom werkt en niet met kabels.

Winterbanden en een goede bandenspanning

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Dat betekent dat als je een auto-ongeluk veroorzaakt in de winter en je hebt geen winterbanden, dat je gewoon verzekerd bent. Toch zijn winterbanden wel aan te raden, want ze hebben beter grip op de weg. Zowel met regen als met sneeuw en ijzel. Ook hebben je banden beter grip wanneer ze de juiste bandenspanning hebben. Dit kun je makkelijk zien bij een pomp bij een benzinestation. En als je dan toch bezig bent, check dan meteen even hoe diep het profiel van je banden nog is. Is het profiel minder diep dan 4mm? Dan is je auto toe aan nieuwe banden.

Big image

Bereid je voor op een koude tocht

Hoe goed je je auto ook onderhoudt, het kan altijd gebeuren dat je met pech langs de weg komt te staan. Dan wil je niet bevriezen. Je auto niet, maar jijzelf natuurlijk ook niet! Zorg er daarom voor dat je altijd een dekentje in de auto hebt liggen. En trek natuurlijk een dikke jas aan en wanten. Een schep en een bezem komen goed van pas als de auto vast zit in de sneeuw. Zorg er ook voor dat je altijd met een opgeladen telefoon de weg op gaat. Zo kun je altijd voor hulp bellen als je pech krijgt.

Delen