Altijd dichtbij
Kantoren in heel Nederland
Altijd klantgericht
Advies voor jouw persoonlijke situatie
Altijd bereikbaar
Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws
Particulier, Vervoer, Op reis, Onderweg, Mensen, Leven

Ontdek de Belangrijkste Winterrisico’s: Hoe kun je je goed voorbereiden?

Een auto in de sneeuw in een ondergesneeuwde woonwijk

De winter: een tijd van gezelligheid, maar ook van toegenomen risico’s, zoals gladheid, vorstschade en een verhoogde kans op inbraak tijdens de donkere dagen. Bij Fidus helpen wij je graag met praktisch advies en de juiste dekking.

Wat zijn de grootste winterrisico’s en hoe kun je ze aanpakken?

Hieronder bespreken we vijf veelvoorkomende winterrisico’s en geven we tips om ze te beperken. Deze informatie helpt je niet alleen om schade te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je optimaal verzekerd en goed voorbereid de winter in kunt. Kom je er zelf niet uit, neem dan vrijblijvend contact op met een vestiging bij jou in de buurt. Dan helpen wij je verder.

1. Hoe voorkom je ongelukken door gladheid in de winter?

Met gladde wegen en stoepen neemt de kans op ongelukken in de winter flink toe. Denk aan verkeersongevallen door ijzel of een valpartij op een gladde stoep. Dit kan leiden tot schade aan voertuigen of letselschade.

Hoe bescherm je jezelf?

  • Zorg voor een goede autoverzekering, zoals WA+ of allrisk, die schade dekt. Bekijk welke verzekering bij jou past op onze autoverzekeringspagina.
  • Controleer je aansprakelijkheidsverzekering voor dekking van schade aan anderen. Meer weten? Bekijk dan onze pagina over aansprakelijkheid.

Wintertip: Strooi regelmatig zout op je stoep en gebruik winterbanden. Sommige verzekeraars stellen dit verplicht. Wil je meer weten over het nut van winterbanden? Lees ons uitgebreide artikel “zin en onzin van winterbanden” en ontdek of ze voor jou noodzakelijk zijn.

2. Bescherm je huis tegen vorstschade: praktische tips

’s Winters lopen waterleidingen, cv-installaties en buitenkranen risico op bevriezing. Dit kan leiden tot dure reparaties en waterschade.

Hoe voorkom je vorstschade?

  • Isoleer leidingen en tap buitenkranen af.
  • Controleer je opstalverzekering voor de juiste dekking. Denk aan vorstschade, gevolgschade en uitsluitingen. Veel verzekeraars willen dat je preventieve maatregelen neemt. Doe je dit niet? Dan keert de verzekering misschien niet uit bij vorstschade.

Wintertip: Houd je verwarming minimaal op 12 graden, ook als je niet thuis bent.

3. Zo beperk je brandgevaar door verwarming en verlichting

De open haard, kaarsen en kerstverlichting brengen sfeer in huis, maar vergroten ook het risico op woningbranden.

Hoe beperk je brandgevaar?

  • Controleer regelmatig je rookmelders. Test bijvoorbeeld de batterij, verwijder opgehoopt vuil en controleer de levensduur van de melder. Controleer de productiedatum op de achterkant van de melder. Is deze ouder dan 10 jaar? Dan is het tijd voor vervanging. Zorg ook dat de rookmelder een CE-markering heeft en voldoet aan de EN 14604-norm. Dit garandeert dat de melder voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften.
  • Zorg dat kerstverlichting voldoet aan de veiligheidseisen. Controleer bijvoorbeeld of je buitenverlichting wel waterdicht is (IP44 of hoger), of je de juiste adapter gebruikt en of de bedrading er nog goed uitziet. Zorg ook dat de verlichting een erkend veiligheidscertificaat heeft, zoals CE-markering, KEMA-keur of een GS-keurmerk. Deze geven aan dat het product voldoet aan Europese veiligheidsnormen.

Wintertip: Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.

4. Bescherm je huis tegen inbraak tijdens de donkere dagen

In de wintermaanden is het vroeger donker. Dit maakt het ook makkelijker voor inbrekers om toe te slaan. Daarom is het belangrijk om je huis goed te beveiligen.

Hoe bescherm je je huis?

  • Gebruik tijdschakelaars op verlichting. Zo lijkt het alsof er altijd iemand thuis is.
  • Check je inboedelverzekering. Sommige verzekeraars hanteren uitsluitingen bij het gebrek van een alarmsysteem, aparte limieten voor ontbreken voor sieraden, elektronica en kunstwerken of uitsluitingen voor buitenruimtes. Denk ook aan goedgekeurde sloten (SKG-keurmerk), een alarmsysteem of verlichting met een bewegingssensor.

Wintertip: Leg waardevolle spullen uit het zicht en houd betrouwbare buren op de hoogte als je op vakantie bent.

5. Wat je moet weten over wintersportverzekeringen

Ga je op wintersport? Dan brengt dit extra risico’s met zich mee, zoals blessures of schade aan je uitrusting.

Hoe verzeker je jezelf?

  • Sluit een reisverzekering met wintersportdekking af. Kijk dan ook meteen of je voordeliger uit bent met een kortlopende or doorlopende reisverzekering.
  • Neem een EHIC (Europese zorgpas) mee.

Wintertip: Controleer je polisvoorwaarden en zorg dat medische kosten en eventuele gipsvluchten wereldwijd gedekt zijn.

Fidus helpt je vooruit

We vinden het belangrijk dat je goed voorbereid de winter in gaat. We begrijpen dat het onderzoeken en afdekken van risico’s kan voelen als veel moeite. Of het nu gaat om het afsluiten van een verzekering, het controleren van je huidige dekking of het krijgen van advies over risicobeperking, wij staan voor je klaar. Onze onafhankelijke adviseurs denken vrijblijvend met je mee en zorgen dat je de winter zorgeloos tegemoet kunt gaan.

Contacteer ons vandaag en ontdek hoe we je kunnen helpen om optimaal verzekerd te zijn tijdens de winter!

Wij staan voor je klaar
Hulp nodig?
Neem contact op