Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Autorijden

Wat moet je weten over je autoverzekering?

Een nieuwe auto? Die wil en moet je natuurlijk verzekeren. Waar krijg je mee te maken?

Voor je de weg op mag met jouw auto heb je minimaal een WA-autoverzekering nodig. Maar wat is de juiste autoverzekering voor jou? En wat is het verschil tussen WA, WA+ en Allrisk? In deze blog zetten we alles over autoverzekeringen voor je op een rij.

Een WA-autoverzekering is wettelijk verplicht

Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Je mag dus niet onverzekerd de weg op en je moet deze verzekering dus afgesloten hebben voordat je in de auto stapt. Deze verzekering dekt de schade die anderen door jou krijgen. Ben jij bijvoorbeeld per ongeluk tegen een andere auto aangereden, dan dekt deze verzekering de schade aan de andere auto. De schade aan jouw eigen auto of aan jezelf wordt niet door deze verzekering gedekt.

Beperkt casco en WA+ autoverzekering

Je hoort deze termen vaak door elkaar: beperkt casco en WA+. Wat is het verschil? Er is geen verschil. Het zijn verschillende termen voor dezelfde type autoverzekering. Beperkt casco betekent dat een deel van de schade aan jouw eigen auto ook gedekt is met deze verzekering. Daarom wordt deze ook wel de WA+ genoemd omdat het dus eigenlijk een soort upgrade is van de WA-autoverzekering.

Jouw auto Allrisk verzekeren

Je kunt je auto ook Allrisk verzekeren. Dan ben je gedekt voor alle schade die anderen hebben door jou en alle schade die je zelf oploopt tijdens het rijden. Dat lijkt slim, maar is niet altijd handig. Heb je een spiksplinternieuwe auto of ben je heel erg afhankelijk van jouw auto, dan is een Allrisk-verzekering verstandig. Maar heb jij al een wat oudere auto, dan kan een WA of een WA+ verzekering voordeliger zijn.

Big image

Hoe zit het met de premie van je autoverzekering?

Iedereen betaalt een andere premie voor de autoverzekering. Het grootste verschil wordt gemaakt door de schadevrije jaren. Dat komt omdat verzekeraars allerlei statistieken bijhouden en precies berekenen hoe groot de kans is dat jij schade maakt en schade claimt. Hoe groter die kans is, hoe meer premie je betaalt. Daarom betalen jongeren meer premie, want die hebben nog weinig schadevrije jaren en rijervaring. Daarom maken zij meer schade. Ook ouderen betalen meer premie, want die claimen gemiddeld meer schade.

Vroeger was het zo dat mannen sowieso meer premie betaalden dan vrouwen, maar dat is in 2011 afgeschaft. Toch betalen mannen ook nu vaak meer premie dan vrouwen. Dat komt omdat zij vaak duurdere auto’s hebben. Ook kan de wijk of zelfs de straat waarin je woont invloed hebben op je premie. Daarom kan het zijn dat je met precies dezelfde auto en evenveel rijervaring toch een andere premie betaalt.

Schadevrije jaren opbouwen

Het aantal schadevrije jaren heeft invloed op de premie die je betaalt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie is. Een schadevrij jaar is een jaar waarin je geen schade claimt. Diefstal en ruitschade tellen hier niet voor mee. Dus is er ingebroken of is er een autoruit kapot, dan blijft het aantal schadevrije jaren hetzelfde.

Zeg je verzekering pas op als je een nieuwe verzekering hebt afgesloten

Een verzekeraar mag jou als klant weigeren. Dat gebeurt niet vaak, maar het komt wel voor als je een te groot risico voor hen bent. Dat is vervelend natuurlijk en daarom kun je maar beter je oude verzekering aanhouden tot je nieuwe verzekering is afgesloten. Dan weet jij dat je tenminste wel verzekerd de weg op kan.

Offerte aanvragen

Vraag een offerte aan voor een autoverzekering

Delen