Zo plan je een verbouwing!
Bij een verbouwing komt veel kijken. Een goede planning maken is daarom erg belangrijk. Je wil natuurlijk niet tegen onverwachte problemen aanlopen. Maar hoe plan je die verbouwing nou precies? Wij vertellen het in ons blog.
Stap 1. Wat zijn je wensen?
Een wensenlijstje hebben we allemaal. Maar welke wensen zijn realistisch? Breng in kaart welke wensen je hebt én wat benodigde budget is. Vergeet niet mee te nemen hoe je aan dit geld komt! Heb je al je wensen op een rijtje. Beslis dan welke wensen prioriteit hebben. Kies voor opties die de waarde van je huis verhogen. Zo levert je investering ook wat op. Win-win, dus.
Stap 2. Maak een verbouwplanning
Voor je begint met verbouwen wil je natuurlijk overzicht creëren. Wat moet er gebeuren, wie gaat dit doen én wanneer gaan ze dit doen? Sommige verbouwzaken kun je pas starten als andere klaar zijn. Zet dit in een overzichtelijke planning. Zo krijg je grip op je verbouwing!
Tip. Maak je verbouwplanning in Excel. Zet alle werkzaamheden op volgorde. Vervolgens plan je van links naar rechts een tijdlijn. Zo krijg je een overzichtelijke verbouwplanning.
Stap 3. Vraag offertes op voor de verbouwing
Een verbouwing kost veel geld. Daarom wil je deze ook laten uitvoeren door echte vakmensen. Vraag voor een goede vergelijking meerdere offertes op. Zo kan je makkelijk de kosten vergelijken.
Tip: vraag de offerte aan in twee delen: materiaalkosten en uurloon. Zo maak je onderscheid tussen de verschillende kosten in de verbouwing.
Natuurlijk is de goedkoopste partij niet altijd de beste. Vraag daarom eens naar de ervaringen van je omgeving. Bij welke vakmensen hebben zij positieve ervaringen. Daarnaast kan je altijd de online recensies van een bedrijf bekijken.
Stap 4. Check de vergunningen
Ga je flink verbouwen? Controleer dan welke vergunningen je nodig hebt. Dat doe je in het Omgevingsloket. Hier vind je wanneer je verplicht bent een vergunning aan te vragen. Een vergunning vraag je meestal aan bij de gemeente. Is een vergunning verplicht? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan. Een aanvraag duurt namelijk gemiddeld zes weken.
Stap 5. Vergeet je buren niet
Een verbouwing is niet niks. Het zorgt vaak voor flink wat herrie in de buurt. Voor jou misschien niet zo erg, maar voor je buren vaak erg vervelend. Informeer je buren daarom goed. Hou ze op de hoogte van de voortgang van de verbouwing. Ben je klaar met verbouwen? Verras je buren dan met een kleinigheidje.
Stap 6. Waar ga je zelf wonen?
Niet altijd kan je in jouw eigen woning blijven tijdens de verbouwing. Soms is de verbouwing zo groot, dat je huis volledig aangepakt wordt. Toch heb je een plekje van rust nodig. Bekijk daarom goed waar je kan wonen tijdens de verbouwing. Is dit thuis, in een hotel of misschien wel bij familie. Zo kom je goed tot rust tijdens die stressvolle verbouwing, dus.
Stap 7. Maak goede werkafspraken
Wat gaat het bouwbedrijf precies voor je uitvoeren? Misschien denk jij wel iets anders dan het bouwbedrijf zelf. Maak daarom goede werkafspraken met het bouwbedrijf én zet deze zwart op wit. Wat gaat er precies gebeuren en wie gaat dit doen. Zo voorkom je een onhandige discussie tijdens de verbouwing.
Stap 8. Ga niet op de vingers kijken
Even controleren hoe het gaat? Dat is natuurlijk geen probleem. Probeer alleen te voorkomen dat je de vakmensen constant in de gaten houdt. Iemand op de vingers kijken werkt niet lekker. Vertrouw de vakmensen op hun kennis en kunnen. Ze weten wat ze doen!
Stap 9. Bewaar alle documenten
Bewaar alle belangrijke documenten van je verbouwing. Doe deze is een verbouwmap. Zo heb je altijd alle facturen, afspraken en vergunningen bij de hand. Wel zo handig bij een eventuele controle, dus.
Is de verbouwing afgerond? Vergeet dan niet het aller belangrijkste. Geniet! Van je nieuwe huis, badkamer, keuken of andere verbouw projecten.